Δημοσιεύθηκε στην Λίγα λόγια για τα μαθηματικά...

Πως μπορώ να χαρίσω μια ζωη⁉️

Ίσως εισαι απλα ένα άτομο στον κόσμο ομως για κάποιον μπορεις να γίνεις ολόκληρος ο κόσμος.

Καθημερινά πεθαίνουν παιδια απο λευχαιμία στον κόσμο γιατι δεν εχουμε κανει ως συνάνθρωποι το πιο απλό να δώσουμε λιγο σάλιο για να γίνουμε δότες μυελού των οστών αλλα ακόμη πιο σημαντικό δεν εχουμε ενημερωθεί για την δωρεά μυελού των οστών. Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά και περιέχει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, δηλαδή τις πρόδρομες μορφές των λευκών αιμοσφαιρίων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων που κυκλοφορούν στο αίμα.

Αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα υπάρχουν σε μικρό ποσοστό και στο αίμα, ενώ αρκετά μεγάλος αριθμός τους ανευρίσκεται και στο αίμα του ομφάλιου λώρου.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο μυελός των οστών δεν έχει σχέση με τον νωτιαίο μυελό, ο οποίος βρίσκεται στο νωτιαίο σωλήνα της σπονδυλικής στήλης και αποτελεί ιστό του νευρικού συστήματος που σχετίζεται με νευρικές λειτουργίες και όχι με αιμοποίηση. Ολοι νομίζουμε πως η δωρεα μυελού ειναι μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί χειρουργίο ή δωρεά οργάνων. Η σωστή απάντηση ειναι πως η δωρεά πραγματοποιείται πλέον με δύο τρόπους για να δωρίσετε αιμοποιητικά κύτταρα. Μέσω του μυελού των οστών σας ή μέσω του περιφερικού αίματος:

Το 80% των δωρεών γίνονται σήμερα με την μέθοδο που ονομάζεται Περιφερική Λήψη Αιμοποιητικών Κυττάρων κατά την οποία συλλέγονται τα αιμοποιητικά κύτταρα από το περιφερικό αίμα και όχι απευθείας από τον ίδιο τον μυελό, παρεμφερης της αιμοληψίας.

Πολλες φορές εμεις οι άνθρωποι περιμένουμε να συμβεί κατι σε εμας ή σε τον περίγυρο μας για να ευαισθητοποιηθούμε. Η δωρεά μυελού των οστών ειναι μια πολύ απλή  και ανώδυνη διαδικασία πολυ κοντά με αυτη της αιμοληψιας. Ως πρώτο στάδιο ο εθελοντής δίνει δείγμα σάλιου, το δείγμα πηγαίνει στα εργαστήρια της διεθνούς τράπεζας δεδομένων και στα δεδομένα των ιδιωτών εθελοντών μυελού των οστών. Κατόπιν, όταν και εφόσον παρουσιαστεί συμβατός λήπτης γεγονος πολυ δύσκολο, ειδοποιείται ο εθελοντής δότης και δίνει μια μικρή ποσότητα αίματος, από το οποίο οι γιατροί θα πάρουν ορισμένα συστατικά για τον λήπτη. Αν ένας εθελοντής βρεθεί αρχικά συμβατός με έναν ασθενή και εξακολουθεί να επιθυμεί τη δωρεά, γίνονται συμπληρωματικές εξετάσεις επιβεβαίωσης της συμβατότητας και, στη συνέχεια, υποβάλλεται σε check-up για να επιβεβαιωθεί η καλή κατάσταση της υγείας του. Σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας μέχρι την τελική συγκατάθεση για τη μεταμόσχευση, ο εθελοντής μπορεί να ανακαλέσει την απόφασή του για τη δωρεά εάν αισθανθεί ότι δεν είναι έτοιμος γι’ αυτή. Εν τούτοις, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο δότης να είναι συνειδητοποιημένος και απολύτως βέβαιος για την απόφασή του, θα πρέπει ομως να κατανοήσουν ότι δίνουν ψεύτικες ελπίδες στους ασθενείς.

Η διαδικασία είναι ανώδυνη, ο δότης δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση στην υγεία του, ενώ μοναδικές προϋποθέσεις για να γίνει κανείς δότης μυελού των οστών είναι η καλή κατάσταση της υγείας του και να είναι από 18 ως 45 ετών. Τα ιατρικά κριτήρια για την δωρεά αίματος είναι πολύ διαφορετικά από αυτά για την δωρεά μυελού των οστών. Άτομα για παράδειγμα με αναιμία, διαβητικοί οι οποίοι δεν λαμβάνουν ινσουλίνη, άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να γίνουν άφοβα εθελοντές δότες μυελού.

Περισσότεροι από 60.000 Έλληνες είναι εθελοντές δότες μυελού των οστών σημερα, ωστόσο το Εθνικό Μητρώο χρειάζεται να έχει τουλάχιστον άλλους 120.000 εθελοντές προκειμένου να εξασφαλίζεται η εύρεση συμβατού δότη για κάθε ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δηλαδή, με απλα μαθηματικά ενας ασθερνης χρειάζεται πάνω απο 180.000 δοτες για να βρεθει μια ελπίδα ζωης. Από τους 60.000 δότες του Εθνικού Μητρώου, 60 συνάνθρωποί μας βρέθηκαν συμβατοί και χάρισαν ζωή, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε Έλληνες ασθενείς. Το ποσοστό των ασθενών που βρίσκει συμβατό δότη μέσα στην οικογένεια του ανέρχεται μόλις στο 30%. Το υπόλοιπο 70% πρέπει να αναζητήσει εθελοντή μη συγγενή δότη για την μεταμόσχευση του. Η εθνικότητα και η καταγωγή πρέπει να λαμβάνεται υπόψη επειδή υπάρχει ισχυρή γενετική και φυλετική συσχέτιση μεταξύ ομοεθνών διότι μοιράζονται πιο συχνά κοινά. Έτσι επιτυγχάνεται η ταχύτερη ανεύρεση του κατάλληλου δότη και η πραγματοποίηση της μεταμόσχευσης σε σύντομο χρόνο. Για αυτό το λόγο είναι καθοριστικό να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών δοτών στη χώρα μας.

Την Κυριακη 20 Μαΐου στην κεντρική πλατεία της πόλης μας το πρωί παράλληλα με τον Πλαστηριο δρομο που θα διεξάγεται θα υπάρχει η μονάδα πρόσληψης μεσογειακής αναιμίας του Νοσοκομείου Τρικάλων και ο Σύλλογος Ελπίδα θα ειναι εκει και θα σε περιμένει με την ελπίδα να χαρίσεις μια ζωή! Δυστυχως η δυνατότητα να γίνεις εθελοντής δεν υπαρχει σε μόνιμη βάση στην πόλης μας αρα είναι μια ιδανική ευκαιρία. Μην περιμενεις αυριο αυτο να ειναι το δικό σου παιδι και να ζεις με την αγωνία να βρεθεί ένας δότης για να σωθεί. Ολοι έχουν δικαίωμα στην ζωή ένα λεπτό δικό μας ειναι μια ζωή για κάποιον συνάνθρωπο μας.

Συντάκτης:

Μαθηματικός πτυχιούχος Καποδιστριακού Πανεπιστημιακού Αθηνών, Ειδίκευση στην Διδακτική των Μαθηματικών Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών, MSM

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s